Un blog al nalucilor sau naucilor?!!!

marți, 21 octombrie 2014

Intelectuali ai Romaniei. Intre verticalitate si propria opera.

Petre Tutea un gentilom valah, un Socrate din Muscelul Argesului, produs 100% al invatamantului romanesc a trudit la desteptarea filonului nationalist. In redactia de la Cuvantul respira acelasi aer cu N. Ionescu, M. Vulcanescu. M. Eliade, C. Noica. R. Gyr, G. Racoveanu. O tempora, o mores! Spunea ca-i place inteligenta. Te cred si eu, cand zilnic faci baie de inteligenta invaluit de cuvintele colegiilor tai de presa!A iubit neconditionat Tara si a facut 13 ani de inchisori comuniste. Nu s-a dezis de convingerile legionare pana in ultima clipa. A trait modest intr-o odaie pe Sipotul Fantanii, langa Cismigiu si a indurat din nou cand a fost luat in basca si numit ‘’filosof fara opera'',ne fiind cunoscut faptul ca descinderile comunistilor se incheiau cu confiscari de manuscrise.Cele mai multe lucrari au fost publicate post-mortem.
Octavian Paler un alt produs 100% al invatamantului romanesc a trait in sprijinul valorilor ocupand pt. acest rol functii politice in comunism.Pentru convingerile sale intra in conflict cu pingelica, se alege cu domiciliu fortat si cu cartile editate retrase. Ramane unul dintre cei mai mari scriitori, jurnalisti, analisti politici si fara indoiala cel mai mare moralist roman. Nu a ezitat sa-si riste libertatea fizica in schimbul libertatii intelectuale. In ‘’90 alaturi de A. Blandiana, G. Liiceanu s.a. pune bazele GDS-ului. Si-a iubit neamul si nu a incetet niciodata sa-si exprime liber criticile la adresa guvernantilor.
Andrei Plesu produs 100% al invatamantului romanesc.De 18 ani printre dileme dl. Plesu uita sa coboare si printre muritorii de rand. Crecetator al artei, obisnuit cu adunarile private (a frecventat seminariile de la Paltinis) nu isi propune ‘’sa bombane natiunea’’ si continua sa publice in reviste elitiste.Reamintesc onor dl-ui. Plesu ca are o datorie si fata de natiune nu numai fata de propria opera si ca este obligat sa reactioneze public cu privire la derapajele constitutionale ale presedintelui caruia i-a fost chiar consilier si de care inca nu s-a dezis. Intr-o perioada in care plebeii duc lipsa de lideri si de minti luminate dl. Plesu continua sa mediteze transcedental. Pana cand? Spune ca atunci cand se uita la scena politica romaneasca isi pierde orice urma de speranta, insa nu uita sa reaminteasca faptul ca ‘’romanii nu ar vota niciodata ceva mai bun’’. Oare asa sa fie?  Domnule. Plesu! Aveti grija doar de propria opera? Cu noi, cu pulimea cum ramane?