Un blog al nalucilor sau naucilor?!!!

sâmbătă, 31 decembrie 2016

10 motive sa nu plec din tara

            .
            Iata ca am reusit sa astern pe hartie “10 motive sa nu plec din tara”. Ordinea lor nu este stricta in numerotare, iar la fiecare motiv sa nu plec din Romanica am atasat si un comentariu. Ce a iesit este mai jos:
1.       Pentru ca aproape la fiecare colt de strada este deschis un magazin non-stop. Magazin in care esti furat aproape de fiecare data cand ii treci pragul, magazin ce nu plateste impozite iar propietarul lor ma priveste pe mine, clientul, “de sus” din Mercedesul de ultimul tip. Non-stopurile din Romanica au farmecul si necesitatea lor aparte!... 
2.       Traditiile populare si produsele agricole naturale. Traditiile sunt pe cale de disparitie, supravietuiesc doar prin eforturile miraculoase ale unor “nebuni frumosi” iar produsele agricole incep sa fie indopate chiar peste limita corecta de chimicale si vandute ca fiind bio. Sunt furat la cantar cu zambetul pe fata de precupetele din piata taraneasca. Dar nu acesta este “farmecul Romanicii”?...
3.       Numarul de zile de concediu din Romanica.  Am 25 de zile de concediu de odihna... Dar ce folos daca iti permiti doar o vacanta de 5 zile in care sa calatoresti?...
4.       Pensia mica dar garantata. Dar ce sa faci cu ea cand nu poti decat supravietui de pe o zi pe alta?...Iar lucrul acesta il realizezi cu multa chibzuinta la bani.
5.       Pot sa iau la misto si sa fiu sarcastic (sa fac bascalie) in fata oricui fara sa fiu acuzat de hartuire si tarat in judecata. Indiferent de cine este, ce a facut, cum “s-a ajuns” interlocutorul. Si la ce-mi foloseste?...
6.       In primarie intru cu caciula-n cap. O fac cu onoare si cu demnitate. De acolo ies cocosat de taxe si tratat cu dispret. Si asta pe banii mei, din impozitele platite din banii mei!...
7.       Pentru ca pot sa recit doua ore poezii romanesti. Si ce-mi ajuta ca ma exprim “curat” in limba romana cand sunt condus de niste impostori agramati si semianalfabeti?...
8.       Sentimentul ca nu sunt singur pe lume, pe patul de spital, ca familia si prietenii imi sunt alaturi. Ce sa faca familia si prietenii cand tot alaturi de mine sunt si microbii si virusii ultra rezistenti din spitale?...
9.       Pentru ca anii petrecuti in Romanica sunt o investitie inca nerecuperata. Pot chiar sa spun ca sunt chiar o investitie irecuperabila. Pentru ca aici am investit in educatia mea, in bunuri materiale, in emotii, intr-un viitor acceptabil si vad cum putin cate putin toate investitiile mele devin “defecte”!...
10.   Pentru amintiri. Pentru ca amintirile ma tin pe loc...


luni, 5 septembrie 2016

Tehnologia RFID. Trecut, prezent si viitor

Tehnologia RFID. Trecut, prezent si viitor
Cozile lungi de la casele de marcat din magazinele alimentare sunt cea mai mare nemultumire cu privire la timpul petrecut la cumpărături.
          In scurt timp, aceste cozi ar putea dispărea în cazul în care omniprezentul EAN code - codul de bare -  va fi înlocui cu etichete inteligente, numite si „etichetele de identificare a frecvenței radio” (RFID), tag-uri RFID sau CIP-uri. Ele sunt coduri de bare inteligente care pot comunica cu o rețea pentru a urmări fiecare produs pe care îl punem în coșul de cumpărături.         
          Imaginați-va ca mergeti la magazinul alimentar, umpleti cosul cu produse si iesiti pe usa magazinului. Nu va mai trebui să așteptati ca cineva, un casier, sa scaneze fiecare produs din coșul de cumparaturi.
O lume minunata nu-i asa? Dar sa vedem pe presupune aceasta tehnologie.
Aceste etichete RFID vor comunica aproape instantaneu cu un cititor electronic, care va detecta fiecare element din coș iar cititorul, conectat fiind la o vasta rețea  va trimite informațiile cu privire la produsele cumparate direct retailerului, producătorilor si banci. Banca va fi apoi notificata și suma de bani va fi dedusă din cont. Fara coada, fara timp de așteptare.
In acest moment CIP-urile RFID sunt o tehnologie ce se limiteaza la urmărirea vitelor sau a unor produselor de consum.Unii producători folosesc CIP-urile pentru a urmări locația fiecărui produs din momentul productiei până când va fi vandut de pe raft și ambalajul aruncat într-un coș de gunoi. In cresterea vitelor CIP-urile sunt folosite in ferme pentru urmarirea cantitati si calitatii laptelui obtinut de catre fiecare vita.  
În afara vanzarilor cu amănuntul, etichetele RFID mai sunt folosite la urmărirea vehiculelor, a bagajelor pasagerilor ce utilizeaza liniile aeriene, a pacienților cu Alzheimer și a animalelor de companie.
In scurt timp se pot urmări chiar preferințele noastre pentru inghetata cu vanilie sau cu ciocolata. Unii critici spun ca tehnologia RFID invadeaza mult prea mult viața privata fara sa constientizam toate laturile existentei care sunt ne sunt afectate. O lume minunata nu-i asa?  
În aceasta postare, va prezint tipuri de etichete RFID și modul în care aceste etichete pot fi urmărite prin întregul lanț de aprovizionare. Vom analiza, de asemenea, utilizările necomerciale ale tag-uri RFID și modul în care diferite ministere sau departamente de stat și de securitate le folosesc. În cele din urmă, vom examina ceea ce unii critici considera a fi etichetearea RFID la animale, oameni și in societatea noastră o viziune de tip orwellian.
Reinventarea coduri de bare
Aproape tot ceea ce cumpăram de la comercianții cu amănuntul are imprimat un cod de bare EAN pe ambalajul produsului. Aceste coduri de bare ajuta producătorii și comercianții in ținerea evidenței stocurilor. Ele dau, de asemenea, informatii valoroase cu privire la cantitatea de bunuri produse și într-o oarecare măsură, cantitatea pe care  consumatorii le achizitioneaza (in tara noastra nu toate punctele de vanzare sunt dotate cu scannere). Aceste coduri tip zebra imprimate ca bare paralele cu fonturi „cod 3 de 9” pot fi citite de scanner care utilizeaza  codul binar.
Create la începutul anilor 1970 pentru a accelera procesul de livrare, codurile de bare au câteva dezavantaje:
Pentru procesul de  inventariere, companiile trebuie să scaneze fiecare cod de bare de pe fiecare cutie de un anumit produs.
Procesul de livrare si receptie implică același proces de scanare a fiecarui cod de bare de pe fiecare element.
Procesul de vanzare presupune scanarea fiecarui cod de bare de pe fiecare produs.
Codul de bare este o tehnologie „read-only”, ceea ce înseamnă că nu poate trimite nici o informație.

Tag-uri RFID sunt un pas inainte fata de coduri de bare, deoarece etichetele pot fi citite  și imprimate cu informatii variate. Datele stocate pe tag-urile RFID pot fi schimbate, actualizate sau blocate (inactivate). Unele magazine sau depozite care au început utilizarea tag-urile RFID au descoperit că tehnologia oferă o modalitate mai bună de a urmări trasabilitatea marfii în zonele de stocare, de vanzare si in campaniile de marketing. Prin tag-urile RFID, magazinele pot vedea cât de repede produsele părăsesc raftul și care sunt produsele pe care cumpărătorii le achizitioneaza. 
Tag-ul RFID nu va înlocui în totalitate codul de bare în viitorul apropiat. Investitiile efectuate in tehnologia clasica de scanning EAN code trebuie amortizata. Aproape toatele puncte de vânzare cu amănuntul utilizează în prezent scanere implicate în miliarde de tranzacții în fiecare an. Dar, pe măsură ce timpul trece, vom vedea cu siguranță mai multe produse etichetate cu RFID și o concentrare mai mare asupra tranzacțiilor wireless si a verificarii instantanee a continutului cosului de cumparaturi prezentat în introducere. De fapt, lumea este deja în mișcare, tehnologia RFID în plățile cu cardul de credit și prin telefoane inteligente devine uzuala.

In afara utilizarii in magazinele cu amănuntul, tag-urile RFID sunt folosite la mijloacele de transport cum ar fi pass-card-ul de taxare de pe autostrăzi și cardul de acces in metrou. Datorită capacității lor de a stoca date atât de eficient, tag-urile RFID pot selecta taxele și tarifele și pot deduce utilizatorilor, pe cale electronică sumele de bani de pe card. Imaginati-va ca in loc sa asteptam pentru plata accesului la metrou sau a validarii cartelei folosim un tag RFID incorporat prin care ni se deduc automat banii din cardurile bancare doar prin trecerea unor porti.  
Dar istoricul medical imprimat pe o etichetă RFID? Cum suna? Ai încredința date despre adresa de domiciliu sau despre sanatatea copilului tău sau a ta? O lume minunata nu-i asa? 
Tag-uri Trecut si Prezent.
Să analizam două tipuri de tag-uri RFID și modul în care acestea inmagazineaza și transmit date cu privire la viata personala înainte de a merge la cumparaturi in magazinul alimentar preferat.
Tehnologia RFID a fost creata la inceputul anilor 1970, dar până de curând, a fost prea scumpa pentru a fi utiliza pe scară largă. Inițial, tag-uri RFID au fost folosite pentru a urmări traseul obiectelor mari, cum ar fi vitele, vagoanele de cale ferata, containerele transportate pe mare sau bagajele de avion, care erau deplasate pe distanțe lungi. Aceste eticheteprimordiale”, numite tag-uri RFID cu cuplaj inductiv, au fost sisteme complexe de bobine de metal, antena și sticlă.
Tag-uri RFID cu cuplaj inductiv au fost alimentate de un câmp magnetic generat de către cititor RFID. Asa cum stim cu totii curentul electric are doua componente: o componentă electrică și o componentă magnetică Din acest motiv, se poate crea un câmp magnetic prin energie electrică, și se poate crea curent electric printr-un un câmp magnetic. Denumirea de "cuplaj inductiv" provine din acest proces: câmpul magnetic induce un curent în conductor
Tag-uri capacitate cuplate au fost create într-o încercare de a reduce costul tehnologiei. Acestea au fost menite să fie tag-uri de unică folosință care pot fi aplicate pe marfa mai puțin scumpa și au fost create sa inlocuiasca codul universal de bare. Capacitarea tag-urilor cuplate a fost realizata prin utilizarea de cerneală de carbon conductoare în loc de bobine de metal pentru a transmiterea datelor. Cerneala a fost imprimata pe etichete de hârtie și scanate cu cititorul de tag-uri RFID - Bistatix. Motorola a fost deschizator de drumuri în această tehnologie. Ei au fabricat un cip de siliciu cu dimensiunile de numai 3 milimetri lățime și inscriptionat cu 96 de biți de informație. Această tehnologie nu a satisfacut utilizatorii  și tehnologia Bistatix a fost abandonata în 2001 [sursa: RFID Journal].
Cele mai noi inovații în industria RFID includ tag-urilor RFID active, semi-active și pasive. Aceste tag-uri pot stoca până la 2 kilobyti de date și sunt alcatuite dintr-un microcip, o antenă și în cazul tag-urilor active sau pasive, semi-o baterie. Componentele etichetei sunt protejate de plastic, silicon sau, uneori, de sticlă.   
In principiu fiecare tag lucrează în același mod.
Datele stocate în microcip pe un tag RFID sunt așteapte să fie citite.
Antena tag-ului primește energie electromagnetică de la antena un cititorului RFID.
Utilizind alimentarea de la o baterie internă sau energia obtinuta din câmpul electromagnetic al cititorului, eticheta trimite undele radio înapoi la cititor.
Cititorul preia undele radio ale etichetei și interpretează frecvențele emise ca fiind date semnificative
Cuplajul inductiv și tag-urile RFID cuplate capacitiv nu sunt utilizate în prezent, deoarece acestea sunt scumpe și voluminoase. În secțiunea următoare, vom afla mai multe despre tag-urile RFID activ, semi-pasive și pasive.


Tag-uri RFID active, semi-pasive și pasive.
        Tag-uri RFID active, semi-pasive și pasive sunt latura tehnologiei RFID accesibila și utilizata în prezent. Aceste tag-uri au un cost de fabricatie mic, și ele pot fi produse in dimensiuni mici, capabile de a se potrivi aproape oricarui produs.
Tag-uri RFID active si semi-pasive  folosesc baterii interne pentru generarea energiei necesare functionarii circuitele lor. Un tag activ folosește o  baterie interna necesara emiterii undele radio catre un cititor, în timp ce o etichetă semi-pasivă se bazează pe cititor pentru furnizarea energiei de emisie utilizand undele electromagnetice. Deoarece aceste tag-uri conțin mai mult de hardware tagurile RFID pasive sunt mai scumpe. Tag-urilor active și semi-pasive sunt destinate bunurilor scumpe si pot fi citite de la distanțe mai mari (30 m) si emit  frecvențe înalte 850-950 MHz. Prin baterii suplimentare se stimuleaza emisiile de unde electromagnetice si se poate citi tag-ul de la o distanta de 100 m[sursa: RFID Journal]. In acest fel se platesc taxele de autostrada pe soselele din Europa de catre soferii de TIR.