Un blog al nalucilor sau naucilor?!!!

sâmbătă, 13 august 2016

Clanul din Piscu Vechi.

                 Leo s-a nascut la tara, la Piscu Vechi - o comuna de pe lunca Dunarii, intr-o familie de agricultori si pastori. Cu 120 ani in urma un anume Luca venise cu oile in transhumanta dintr-un sat din Macedonia (nu-mi amintesc acum numele satului). I-au placut locurile, pamanturile erau bogate, lunca Dunarii oferea pasuni grase iar in apa Dunarii si baltile ce o insotesc  trebuia doar sa intanzi mana si sa inhati pestele. Conditii perfecte pentru un om tanar, puternic, determinat si harnic. Asadar eroul nostru, Luca s-a stabilit in Piscul Vechi.
                Pentru inceput si-a construit un bordei, acea locuinta sapata in pamant si acoperita cu stuf. Si-a cunoscut jumatatea, nu-mi aduc aminte lumele ei dar toata lumea a strigat-o Maica. O femeie mica de statura dar foarte apriga si iute, o femeie ce a tinut cu maini de fier gospodaria si finantele, careia toata lumea ii stia de frica. Dupa vreo doi ani si-au ridicat doua camere, cu mult peste confortul din acele timpuri si standardele din acea zona. Taicu Luca era toata ziua cu oile pe pasuni. Maica il astepta la stana sa mulga oile si sa faca branza. Pamant au avut putin datorita comunistilor ce venisera la putere dar libertate cat incape. Pe o raza de 35 km toate pasunile erau ale lor iar pentru asta nu era nevoie sa investeasca nimic.
                Au aparut copii. Patru la numar. Florea, Niculae, Fane si o sora careia numele si progeniturile pe care le-a dat viata le-am iertat si le-am uitat pe veci. Baietii au avut copii la randul lor. Niculae, fratele cel mare, a muncit pana i-au sarit capacele. A avut parte de viata lunga. La 82 de ani mergea pe jos 40 km dus-intors sa vada cu ochii lui cum ii treiera graul si care este cantitatea recoltata de pe unul din pamanturile lui. Urmasii lui nu doreau ca el sa fie martor la recoltare si atunci Nicolae isi lua in picioare niste ciobote uitate de timp si strabatea distantele.  La peste 90 de ani s-a dus la Domnul. A fost un barbat egoist, zgarcit si ranchiuros (peste 40 de ani, pana a murit,  nu a vorbit cu Florea, fratele lui chiar daca ii desparteau doar o casa). Banii castgati in tinerete i-a investit in pamanturi agricole. Maria alaturi de Niculae i-au dat viata lui Bebe. Cat de muncitor a fost Niculae atat de lenesi a fost Bebe si copilul lui. In stadiu in care a lasat Niculae casa asa a ramas peste 40 de ani. Nici tigla noua, nici var, nici geamuri pe alocuri nu au mai fost schimbate. Cat de mult detesta Nicolae alcoolul atat de mult il indrageau copilul si nepotul lui. Ca o paranteza: cand am venit prima data in Pisc nu i-au dat voie lui Bebe si lui Florica, copilul lui, sa ma vada. Dar ei tot au facut-o, au venit prin gradini s-au prezentat la mine si nu s-au mai dezlipit de damigeana cu vin pana nu au golit-o. A fost prima mea vizita la Pisc si primul soc. L-am asimilat usor.
                Tata Florea, al doilea baiat a lui Luca, a primit casa batraneasca. Pentru el inceputul in viata a fost mai usor. Sa casatorit cu Ghita si a primit bruma de avere ce o acumulase Luca. Impreuna au avut o fata ce au botezat-o Gica o femeie blanda si muncitoare ce a imbatranit foarte repede. S-a casatorit cu Tutu, un om pasnic ce nu ar fii putut face rau nici unei muste. Tata Florea a mostenit de la Luca placerea pastoritului. A ciobanit toata viata pe lunca Dunarii si pe campiile Bailestiului. Cand l-am cunoscut prima data, Tata Florea citea ziarul. Erau doua abonamente la ziare in Piscu Vechi. Unul la primarie si celalalt la Florea a lu' Luca. Ciobanitul isi pusese amprenta pe personalitatea lui Florea astfel incat lungile perioade in care era plecat cu oile il deconecta de la relatiile interpersonale normale. Cand se supara lua parul dadea si dupa aceia, daca supravietuiai, te intreba ce cauti acolo. Am fost prieteni foarte buni. A fost corect si cinstit cu mine iar eu i-am oferit intregul sprijin. Tata Florea s-a stins la 85 de ani in patul lui dupa o lunga suferinta si are un loc aparte in sufletul meu. Ceea ce povestesc acum sunt ramasite din povestile ascultate la un pahar de vorba cu dansul.
                Fane a lu' Luca a fost celalalt frate. A plecat de tanar din casa batraneasca. A cumparat un loc de casa (tot in apropiere) si intr-o vara s-a insurat  cu Ioana, Tzaica , cu o strigau ceilalti si si-au ridicat prima casa. Au muncit ca niste posedati. Se trezeau la rasaritul soarelui si se culcau la miezul noptii. Fructul iubirii lor s-a numit Leonica sau Leo cum o strigam noi cei de la oras. Dorinta de a-i oferii Leului tot ce nu au avut ei i-a facut sa se gandeasca la o modalitate de a face bani mai multi. Afacerile cu oile le stiau deja si nu ii multumeau pe deplin iar agricultura clasica, la camp, nu aducea venituri indestulatoare. Asa ca s-a orientat catre gradinarit. Rosii, castraveti, ardei tot ce iti trecea prin minte ca se cultiva in gradina. A fost cel mai vestit gradinar din Piscu Vechi. Rosiile lui se coceau mai devreme, ardeii erau cei mai frumosi si sanatosi. Daca la ceilalti gradinari castravetii aveau un fruct pe rod la nea Fane la un rod gaseai trei fructe. Au muncit foarte mult.
                Nici unul din cei enumerati mai sus nu au fost la scoala. Au recunoscut acest lucru ca o slabiciune a lor si si-au pus toata nadejdea si eforturile in Leonica. Macar ea sa nu munceasca precum disperatii asa cum au facut ei. Leul a fost cel mai bun elev la scoala din Piscu Vechi din toate timpurile. A avut premiul I cu coronita pana in clasa 8-a. Imi povestea cum domnisoara in clasa 8-a fiind trebuia sa poarte o coronita imensa ce era confectionata de bunica si matusile ei, coronita ce era an de an din ce in ce mai mare si facuta numai din flori de camp.
                De aici venea Leo. Cu amintiri despre lumea satului ce s-au oprit la 14 ani cand a plecat la liceu. Au fost amintirile ei cele mai frumoase. Pe celelelte le respingea. Invidia, barfa, ura sau egoismul din jurul sau isi gaseau in sufletul ei circumstante atenuante. Nici in fata evidentelor nu dorea sa-si schimbe opinia. Am inteles-o din acest punct de vedere. Toata filosofia ei de viata se invartea in jurul vesniciei nascute la sat si recunoscand fata urata a lumii satului piedestalul pe care ridicase morala proprie ar fi fost daramat.
               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu