Un blog al nalucilor sau naucilor?!!!

joi, 1 august 2019

Esecul unei generatii!

Misu Negritoiu recunoaste acum in 2007 ceva ce se stia de cativa ani: esecul generatiei politice a anilor `90.

"Ne-am întors de unde am plecat: de la abordarea politicilor de bază până la calitatea actului de guvernare suntem înapoi la începutul anilor '90, când măcar aveam scuza că nu ştiam prea multe” marturiseste dn-sa.

Bravo domnule Negritoiu, pentru curajul si onestitatea recunoasterii pacatului neputintei generatiei de politicieni din care ati facut parte!

Nu ne transmite insa daca a fost si ticalosie calculata in deciziile si actiunile politice si sociale luate la inceputul `90. Acum este uimit ca lucrurile se repeta! Ca discutam de reformarea statului, de consolidare fiscala (reducerea deficitului), de reduceri de cheltuieli sociale, de restructurarea companiilor de stat. Pana si scrisorile de acord cu FMI au texte asemanatoare!
Acum in functiile de conducere sunt discipolii lor.
Cum e turcu si pistolul spune o vorba romaneasca! Asa profesori asa elevi!

Sa reamintim cateva figuri ale generatiei nascute pana in 1950, care au preluat functii de conducere: I. Cristoiu, R. Teodorescu, M. Isarescu ,I. Serbanescu, D. DaianuT. Stolojan, E. Dijmarescu, A. Plesu, T. Basescu, T. Melescanu, V.Tabara, O. Cozmanca, N. Manolescu, A. Blandiana, G. Liiceanu D.M. Popescu.

Astept cu nerabdare si maturisirile generatiei urmatoare, gereratie nascuta pana in 1960 asa ca sa fim cu ochii si urechile ciulite la reprezentantii ei: Doru Viorel Ursu, A. Severin, Florin Georgescu, V. Catarama,D. Bartos,M. Sirbu,Cristian Diaconescu ,C. T. Popescu, Mircea Cartarescu , H.R Patavievici, S. Tanase, Traian Ungureanu.

Fac parte din generatia de decretei puri: 1967.1968,1969 perioada in care s-au nascut aprox. 1,5 mil copii.Am trecut prin 42 de ani de viata gustand `deliciile comunismului`, rasturnand o oranduire politica, traversand o tranzitie spre capitalism parca fara sfarsit, apoi printr-o criza economica grava intre `996-999 si acum privesc obosit cum societatea parca este gata sa se sufoce. Mi se pare mie ca sunt captiv, ca sunt prins putin mai asezat si ezit sa ma manifest public.Apuci sa faci un copil , cumperi o locuinta si platest rata. A doua zi o iei de la capat. Daca cineva te atentioneaza cu privire la excesele conducatorilor ai o vorba pt toti:``da-i in p...a mea!`` Ne rostogolim catre `maine` ne interesand-ne `azi`.

Suntem in punctul maxim de creativitate si ne este frica parca sa se asumam raspunderea conducerii societatii. Am avut parte de educatie temeinica. Lipsa optiunilor de divertisment a avut drept efect acumularea de cunostinte din biblioteci.
La stat am lucrat putin si statul ne-a trimis sa ne descurcam singuri. Uni au reusit sa porneasca afaceri. Altii nu si s-au orientat spre multinationale de distributie dar fiecare a trebuit sa invete in continuare! Upgradare continua! Avem slujbe meschine, conducem 15-20 de oameni in locuri pe care le uram si din care vrem sa iesim dar datorita lasitatii nu o facem.

Spuneam mai sus despre esecul generatiei `50 si de faptul ca si cea din `60 este in faliment. Trebuie sa incepem sa ne reconsideram prioritatile si sa iesim la `bataie`!
Decreteii au cunostinte temeinice de a conduce, o demonstreaza rezultatele de la nivelul de management la care ni s-a permis sa accedem prin mijloace propri. Vreti sa devenim din generatia in blugi in generatia depresiva sau sa marcam un nou esec?
Radu Tudor, Ciutacu, Liviu Voinea, Chinezu s.a. incep sa-si ceara drepturi de lideri de opinie. Sunt mai multi capabili si trebuie sa-i facem cunoscuti astfel incat sa nu ne nastem talent si sa murim sperante.

Suntem cei care am ridicat mall-urile dar, vai, nu si cei care le populeaza. Privim zi de zi cum beizadelele protipendadei ne rad in fata si ocupa functii publice pe baza de dosar de partid. Atunci, plecam ochii si cautam strazi laturalnice pt. a nu ni se vedea ochii plansi si pumnii inclestati. Avem familii si rate...

Am invatat in facultati cate 4-5 ani si ne-am dat seama ca nu este de ajuns si am luat-o de la capat. Suntem o generatie `all-season` pregatita in toate domeniile dar utilizata doar in middle management, inclusiv in politica. Am muncit cate 10-12 ore zilnic, aproape in toate weekend-urile si cu gandul ca romanica trebuie sa se schimbe. Bune sau rele, schimbarile au avut loc, iar noi disciplinati am pus umarul la greu. Suntem in impas si parca paralizati...

Caut lideri, oameni in care sa ma recunosc, oameni pe care sa-i urmez. Suntem la `punctul de intalnire`, la km zero al adevarului, in punctul in care Tara are o sansa sa renasca. Suntem majoritatea de acord ca ne aflam intr-un impas major, ca aspiratiile sociale nu se infaptuiesc, ca nedreptatile si dezechilibrele sunt grave, ca legea si constitutia sint violate aproape zilnic.

Si ce facem? Ce fac decreteii? Ai solutii leatule? Lasam bocancul politicienilor actuali sa ne striveasca sau miscam ceva?

Nu vreau sa ajung sa platesc imprumutul FMI cu galetusa de maruntis ca asi fi ridicol.
Nu vreau sa-i aud si pe bercenivideniblageni spunand ca: `am chinuit degeaba o tara`!
Avem 1,5 mil de voturi! Ce facem cu ele?

Un decretel se lupta de doi ani cu un cancer . Se opereaza, face chimio, radioterapie si urmeaza tratamentul prescris dar, vai, zilele acestea se vizualizeaza reactivarea tumorii si se stabileste reluarea tratamentului oncologic.
Este sotia mea, o luptatoare in plan medical si in acelasi timp o luptatoare in plan moral de peste 20 de ani.
Priveste peste umar postarile si duelurile de pe forum si-mi spune:
I can say, your a dreamer,
But, your not the only one!

Avem optiuni practice oarecum apropiate.
Si cele politice se intrepatrund.
Asadar:
Adrian Cioroianu, Ion M. Ionita, Florin Iaru, Ovidiu Nahoi.si lista ramane deschisa.
Diaconescu, Turcescu, Tuca, Guran si Moraru sunt personaje ale media romanesti cu vechime in domeniu. Bravo lor! Daca au reusit sa faca din pasiunea originara un business am cuvinte de lauda pt. ei indiferent de orientarile lor politice. Daca le bagam pe gat (ce vreti voi) o oarece apartenenta politica nu suntem mai prejos cu nimic decat egiptenii.
Zambim conspirativ cand citim ceva din wikiliks. Sau din `orizonturi rosii`
Sa auzim numai de bine!

Din cand in cand mai dau o geana pe net si citesc opinii diferite. Unele sunt pe frecventa mea altele ma enerveaza.
Din categoria celor cu care rezonez sunt si urmatoarele directii spre care sa se dezvolte administratia tarisoarei. Autorul afirmatiilor urmatoare este unul din primii patroni romani, un personaj care timp de 20 de ani este consecvent in afirmatii.

1. Administratia să-şi stăpânească impulsurile activiste, să nu încerce să facă politici sectoriale şi să construiască strategii. Să lase oamenii şi corporaţiile să devină prospere. Să le îndeplinească condiţia de bun-simţ a libertăţii de întreprindere. Să nu reglementeze nimic din ceea ce piaţa reglează de la sine.

2. Să asigure echilibrul şi independenţa puterilor în stat. Să nu lase birocraţia să se înstăpânească prin controlul excesiv al vieţii cetăţeanului. Şi aceasta înseamnă asigurarea libertăţii.

3. Să nu-i lase pe alţii din afară să ne hotărască destinul, pornind de la ideea simplă că interesul comun nu poate fi decât suma aritmetică a intereselor noastre individuale. Nu există un alt interes al statului. El este un instrument al nostru, al tuturor, un furnizor de servicii ce nu pot fi procurate prin piaţă

Afirmatiile de mai sus apartin (vai!) lui Dinu Patriciu!

Cele de mai jos sunt din zf. si sunt semnate: Cristian Hostiuc.
Schimbarea/uciderea celui mai bun camarad este un calcul politic cinic al preşedintelui. Poporul vrea un cap.

Dar de unde să ia Băsescu un alt premier? Zestrea de cadre a PD-L este săracă. Principalul partid de guvernământ nu prea are ce să ofere. Ori sunt vechi combatanţi, hârşiţi în lupta politică, dar care nu prind la public, nu au charisma de a aduce voturi - gen Vasile Blaga, ori prea talibani - gen Monica Macovei, de nu ştii unde poţi să ajungi cu ea, ori gen Cristian Preda, Sever Voinescu sau Baconschi, care nu sunt iubiţi de propriul partid. Numai ei nu, ar spune Berceanu. Elena Udrea? Ar risca preşedintele cu ea?

De economişti, de simpli economişti, nu mari, nici nu poate fi vorba în PD-L. Videanu, şeful departamentului economic al PD-L, omul pro-business, ar fi sinucidere. Sigur nu-l vrea Băsescu. Mai este pe lista economiştilor din dreptul PD-L Andreea Vass, cea care ţine piept asaltului Opoziţiei la televizor, şi cam atât. Lista economiştilor cu care se laudă PD-L este extrem, extrem de scurtă. Miniştrii economiei şi finantelor, Ariton şi Ialomiţianu, pur şi simplu fug din faţa ziariştilor, să nu fie nevoiţi să deschidă gura, deci cad şi ei.

Din păcate PD-L, partidul care conduce ţara, nu are cu cine să vină în faţă, cu o faţă nouă, cu idei şi viziuni noi, cu o altă energie şi determinare. Ca acum 11 ani.
Putea cineva să parieze pe Traian Băsescu, un ministru chel, urât, cu haine banale (vă amintiţi cum era Petre Roman?), cu un râs zgomotos, dar cu un curaj nebun să iasă în faţă fără să se uite în oglindă. În 2000 bucureştenii l-au adoptat ca primar pe ultima sută de metri, că voiau altceva (ţineţi minte reclamele din campanie), iar apoi s-a impus peste toată politica românească. Iar PSD nici acum nu şi-a revenit. În fiecare bătălie politică şi electorală Băsescu a întors lucrurile în câteva săptămâni. Premierul Boc, micul ochelarist,1,62 metri, de trebuie să stea pe vârfuri la poză, este alături de Băsescu, personajul politic care în ciuda miştoului general a câştigat toate alegerile la care a participat. Iar PSD, cu bărbaţii falnici din vârf, toţi la peste 1,80, a pierdut.

Dar Băsescu simte că îi trebuie pe altcineva în fruntea Guvernului. De la partid nu prea are ce să ia şi nici nu cred că vrea. De la Banca Naţională? E prea linişte şi bine la BNR ca vreun nume de acolo să renunţe la traiul zilnic, mai ales că vara este foarte frumos în centrul vechi, vine o altă recoltă de vin, iar Londra e mai frumoasă ca Bucureştiul, etc. Şi fiecare dintre cei de acolo ţine mai mult la imaginea lui, şi ţine la ţară mai mult din biroul din BNR, decât din fruntea guvernului.

Băsescu vrea pe cineva cu care să surprindă, despre care să se vorbească, să atragă atenţia, să fie ceva nou pe piaţă. Acel cineva nu are experienţă politică? Capătă pe parcurs! Nu are susţinere în partid? Se poate rezolva! Va fi tocat în fiecare zi la televizor şi în ziare. Sigur, dar se căleşte, aşa cum au făcut şi alţii. Îl vor ţine nervii? Va fi ajutat.
La fel, paria cineva pe burghezul Tăriceanu, politicianul liberal care făcea afaceri cu maşini şi care gusta din plin din bucuriile vieţii, că va fi un premier bun pentru economie, un lider pe care multă lume îl regretă? Inclusiv Băsescu.

Dacă preşedintele şi-ar întoarce acum puţin capul către mediul privat, poate ar găsi un nume. Ziarul Financiar are 50 de nume pentru funcţia de premier. Şi pot fi şi mai mulţi, dar din raţiuni de spaţiu, ca să încapă în două pagini de ziar, am pus numai 50. Dar pot fi oricând 100 de nume. Şi chiar 1.000 de oameni care contează în businessul românesc. (Vezi anuarul ZF.)

Toţi sunt executivi care au afaceri de zeci, sute şi chiar miliarde de euro pe mână, sunt responsabili de sute sau chiar mii de oameni în fiecare zi. Citesc rapoarte de încasări în fiecare zi/ se luptă în stradă corp la corp cu concurenţa, dau la picioare pe unde apucă/ cercetează piaţa să vadă cum stau produsele şi serviciile lor faţă de dorinţa clienţilor, deci ştiu să citească şi sondajele/ când a venit criza au tăiat primii şi nu au aşteptat un an ca Guvernul Boc/ se uită la fiecare ban pe care îl dau, pentru că dau de la ei, nu ca la stat/ ştiu toate cotloanele politicii pentru că au nevoie de favorurile celor aflaţi la putere/ au făcut şi fac afaceri cu statul deci ştiu la ce uşi să bată/ au prieteni în toate partidele, fie de la putere, fie din opoziţie, pentru că oricând se schimbă roata/ ştiu ce înseamnă birocraţie pentru că au trecut prin multinaţionale/ au călcat pe cadavre ca să ajungă în poziţiile de top/ au creat branduri mari de la zero deci au strategie/ ei fabrică produsele cu care politicienii "mituiesc" electoratul în alegeri. Şi lista poate continua.

Cei 50 au toate atuurile. Sunt în realitate mai politicieni decât politicienii.Numai preşedintele Băsescu să aibă curaj să schimbe ceva.

Cei 50 ii gasim aici:
(pe suport de hartie sunt mai bine prezentati)
http://www.zf.ro/eveniment/ziarul-financiar-propune-presedintelui-50-de-premieri-din-mediul-privat-7998948

Ne plangem ca nu ies in fata persoane noi, proaspete, ce ne pot lumina cu privire la sanatatea societetii.
Dar de ce ar face-o? Cati ar fi dispusi sa intre morisca publicului?
Mircea Badea, Ciutacu, Radu Tudor, Gadea, Dragoteasca, Guran au fost dispusi sa intre in tocator si drept urmare au primit tone de scuipati. Cativa neica-nimeni, adapostiti in spatele nik-ului, tipa din gura de sarpe ca cei enumerati mai sus dar si alti gazetari cu simbrie nu au atitudini critice cu privire la Vantu la Voiculescu sau la patronul ziarului la care lucreaza .
Capatos, Stoian, Maruta sau Evelin Badea nu sunt mitraliati din public. Mondenul nu reuseste sa incinga forumurile.
Stau stramb sa incerc si judec drept.
Oare cum ar trebui sa se comporte un copil dupa ce isi surprinde parintii in timpul adulterului? Sa mearga la scoala si sa strige in gura mare ca mama lui este tarfa? Sau sa alerge pe strazi si sa tipe ca tatal sau este gigolo?
Eu sigur asi incerca sa uit penibilul si sa-mi respect in continuare parintii...
Privesc cu placere Vorbe Grele si Punctul de intalnire. Sunt emisiuni sincere, au invitati onorabili iar realizatorii lor ne arata o alta fata mult mai echilibrata, mult mai naturala. Cine se indoieste sa vizioneze inregistrarile cu ei...

PS
Astazi (01.03)este ziua de nastere a lui Vanghelie (implineste 43 ani). La multi ani, decretelului!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu