Un blog al nalucilor sau naucilor?!!!

sâmbătă, 1 iunie 2019

Cultivarea lavandei


                Planta, descoperita în sălbăticie pe dealurile din Provence și cultivată astăzi, poartă nume diferite de numele botanic oficial (Lavadula Angustifolia): lavanda adevărată (Lavandula Vera), lavanda fine sau lavanda officinale (Lavandula officinalis), ceea ce face posibilă diferențierea sa de la lavandin.
                Reproducerea adevăratei lavande se face prin însămânțare sau prin imbutașire.
Prima metodă, prin insământare: producătorii doresc să mențină o cultură omogenă care să-și dezvolte propria apărare. Astfel, fie că iau semințele pe o întreagă plantă, fie aleg cele mai frumoase plante pentru reproducere, sperând astfel intr-o productie de plante selectivă. Avantajul acestei metode este reprezentat de omogenitatea culturii, plantele avand calităti asemanatoare.
O a doua tehnică este colectarea semințelor căzute pe podeaua distileriei, în timpul încărcării cazanului de distilare, ceea ce exclude orice selecție de semințe. Într-un câmp astfel cultivat, fiecare plantă rezultată dintr-o sămânță este diferită genetic de vecina ei; plantația având aspect eterogen: plantele sunt de culori și dimensiuni foarte diferite, justificându-se termenul de "populație de lavandă". Cultura este bogată olfactiv și bine echilibrată în compoziția uleiurilor esențiale.
                Pentru reducerea costurilor si cresterea productiei de ulei esential a fost necesar să se dezvolte și o altă metodă de cultivare a lavandei, prin tehnica butașilor: de la o populație de plante de lavandă selectată pentru calitățile sale, mii de butași sunt plantați direct pe câmp. Butașii sunt obtinuți prin recoltarea de ramuri tinere, de un an, ramuri ce se pun la inradacinat intr-o asa zisa la grădiniță. Aceeași plantă, aleasă pentru calitățile sale, este reprodusă în mod identic. Aceasta oferă o cultură omogenă în care toate plantele au aceeași formă, dimensiune și culoare ca și planta mamă. Acest lucru va da naștere la Clona de lavandă.
                Cea mai obișnuită lavandă clonală - și care depășește astăzi populația lavanda - este Maillette Lavender. O altă clonă de lavandă este cultivată și în Franța: lavanda Matheronne, mai puțin folosită pentru că nu este foarte solubilă în alcool și este rezervată în special pentru industializare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu