Povestea utilizării
lavandei începe odată cu sosirea în Provence a romanilor, cu aproximativ 2000
de ani în urmă. Deja foarte populară, în această epocă îndepărtată, pentru
parfumul său fabulos, lavanda a trecut prin secole și a impulsionat moda.
De ce lavanda?
Pentru că este simbolul cel mai frumos
din Provence?
Pentru că această plantă a cărei
culoare, miros, proprietăți medicinale și aromatice evocă o regiune în care
viața este tihnită și ale cărei peisaje naturale inspiră visuri, evadări din cotidian
și bucuria vietii ?
Pentru ca noi aducem puțin parfum
din Provence in sudul Romaniei?
Lavanda aparțin
familiei Lamiaceae, o familie importantă și destul de bine reprezentată și de
cimbru, rozmarin, oregano sau salvie.
Cuvântul "lavandă" (Lavandula) a aparut în Evul Mediu și este inrudit cu verbul latin "lavare", ceea ce înseamnă "spălare".
Cuvântul "lavandă" (Lavandula) a aparut în Evul Mediu și este inrudit cu verbul latin "lavare", ceea ce înseamnă "spălare".
Dar utilizarea acestei
plante datează de mult mai demult.
Primele mențiuni din literatură arată că aristocrația romană o folosea pentru a-și parfuma baia și lenjeria.În secolul al treisprezecelea, lavanda incepe a fi distilată pentru a obține uleiul esențial a cărui virtuți medicale sunt apreciate.
Primele mențiuni din literatură arată că aristocrația romană o folosea pentru a-și parfuma baia și lenjeria.În secolul al treisprezecelea, lavanda incepe a fi distilată pentru a obține uleiul esențial a cărui virtuți medicale sunt apreciate.
În a doua jumătate a
secolului al XIX-lea, în sudul Franței, s-a intensificat cultivarea de lavandei. În
această regiune vastă, care se întinde de la Mont Ventoux , spre Sud, pana
aproape de Nisa, pe aceste soluri calcaroase unde temperaturile oscileaza de la
-20 °iarna la + 40 °vara, pe versantii din Valensole, departamentul Alpes-de-Haute-Provence soarele și
luminozitate asigura dominatia
indiscutabilă a plantațiilor de Lavandula Angustifolia.
Cultura de lavandă (Lavandula
angustifolia) sau cea de hibrizi de lavanda (Lavandula latifolia
AngustifoliaXLavandula), este amenințată de trei cauze principale:- Schimbările climatice: seceta și valurile de caniculă care afectează an de an producția de ulei esențial.
- o mană bacteriană transmisă de o insectă, de puricele de frunze, o insecta de numai 2mm, care ințeapa planta de lavandă și injectează in sevă bacteriile ce provoaca mana lavandei afectand astfel emblema Provence. Planta contaminată moare, transmițând boala către celelelte plante sănătoase, încât viața unei plantații, care era până la sfârșitul secolului trecut de aproximativ zece ani, este acum de numai 3 până la 5 ani.
- ultima cauza , dar nu cel mai puțin distructivă, este directiva europeană REACH , care consideră uleiurile esențiale, de lavandă în mod special, cum că ar fi amestecuri de molecule chimice: limonen, pinenilor, linalool etc. astfel încât cantitățile de lavandă trebuie autorizate. Oare, astăzi sau mâine, chiar vom fi obligați să utilizam molecule de sinteză iar uleiurile esentiale de lavandă să dispară total din industria parfumurilor sau din cea a săpunurilor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu