Un blog al nalucilor sau naucilor?!!!

duminică, 18 octombrie 2015

Democratia este suportabila.

Democratia este suportabila.

         Sistemele sociale, ca factor de bază al stabilităţii societăţii, trebuie definite prin ce urmaresc. Democratia (privita asemenea unei conştiinţe colective) poate este degenerata in esenta, poate ca a pierdut din principiile antice dar este singurul sistem care mentine libertatea si demnitatea umana. Am mai spus-o si o repet: defectul democratiei consta, in lipsa meritocratiei, in lipsa procedurilor de selectie a valorilor.
         Tutea spunea ca: "democratia este sufragiu turmei si numai norocul aduce in fata un individ merituos". Cred ca are dreptate.
        Personal am trait doua modele de democratie.
Cea populara in care aveam drept de a alege si a fi ales. Pana aici era OK. Votam pt. sindicalisti, pt. primari, pt. presedinte si pt. cei cu carnet pt. partid.
Din exterior totul era minunat. In esenta totul era fortat si uite asa ne bateam joc de de un principiu.
          A urmat democratia originala. Drept de vot, de a fi ales, egalitate, blablabla... Un om un vot. Un idiot langa un geniu astfel ca am putut sa-i spunem idiotului: ''ce faci nea Nelule''! Dar si el a ramas captiv partidului. Noi producem liderii si ei ne conduc.
        Democratia este suportabila.
        Lipsa libertatii este crima.
        Dar, democratia naste monstri pe banda rulanta. Pingelica a ajuns la putere pe bazele democratiei doar ca se numea ''populara''!. (democratie-dreptul de a alege si a fi ales).Iliescu-Ilici pe una ''originala''si acum, ne reintoarcem la popor cu matelotu'-realesu'.

        Reamintesc cateva din definitiile democratiei prezentate in epoci diferite:

-Democratia este un sistem politic prost, cel mai bun, insă, dintre cele pe care omenirea le-a inventat pană acum" - Winston Churchill.

-Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm.-George Bernard Shaw

-Democraţia e sistemul social în care face fiecare ce vrea şi-n care numărul înlocuieşte calitatea... Triumful cantităţii împotriva calităţii.-Petre Tutea

Probabil ca este necesar sa realizam echilibru intre trinitatea "spirit, suflet,material"
Tutea a inclinat spre "spirit".
Pesamosca spre "suflet".
Iar cel din Monaco spre "material".
Este doar liberul arbitru!

Libertatea mea se opreste la marginea libertatii tale. Daca imi incalci libertatea sunt nevoit sa reactionez.
Din punctul meu de vedere, democratia ramane sistemul politic ce ne ofera cele mai multe sanse sa ne realizam idealurile. Principiu “un om , un vot” este corect chiar daca rezultatul votului cateodata ne irita frustrarile. Poti sa dai greutate marita votului tau .

Cum? Adunand in jurul tau adepti si raspandind perceptele politice sperand ca mesajul rostogolit va avea cat mai multi adepti . Asa votul tau capata greutate, este multiplicat. Asta este primul pas cate organizare.

Meritocratia! Lipsa ei este pacatul de capatai al democratiei. Suntem inclinati sa ne alaturam unui grup sau altuia, atrasi de cuvinte frumoase, fara a cerceta adanc daca liderul merita sau nu sa-l urmam.

Democratia vinde produse submediocre in ambalaje super stralucitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu